Nový vlastník banky Wegelin ruší vzťahy s klientmi z USA

06.02.2012 Celý región

Zürich 5. februára (TASR) - Švajčiarska banka Raiffeisen Group, ktorá kúpila neamerické aktíva najstaršej švajčiarskej banky Wegelin obvinenej Washingtonom z napomáhania Američanom k daňovým únikom, ruší vzťahy s vlastnými klientmi z USA. Povedal to pre švajčiarsky nedeľník SonntagsBlick výkonný riaditeľ Raiffeisen Group Pierin Vincenz.

Banka Wegelin koncom januára oznámila, že predáva svoje neamerické aktíva Raiffeisen Group. Dôvodom sú spory so Spojenými štátmi, ktoré Wegelin vinia z napomáhania Američanom k daňovým únikom. Banka uviedla, že je na spor pripravená, aby však ochránila svoje aktivity pred dôsledkami právneho sporu, neamerické aktíva predala banke Raiffeisen. Najskôr väčšinu svojich zamestnancov a klientov presunula pod Notenstein Privatbank, ktorá sa stala 100-% dcérskou spoločnosťou Raiffeisen Group.

Americké úrady najprv obvinili troch zamestnancov banky Wegelin z napomáhania bohatým Američanom k daňovým únikom a tento týždeň obvinili aj banku. Podľa USA bankári údajne pomohli Američanom zatajiť majetok v hodnote viac než 1,2 miliardy USD (911,85 milióna eur).

Vincenz pre SonntagsBlick povedal, že cudzinci tvorili len 3 % z celkového počtu klientov banky Raiffeisen. \"Nikdy sme sa nezameriavali na týchto klientov. Ani oznámenia banky nezverejňujeme v angličtine,\" dodal s tým, že banka ruší vzťahy so všetkými klientmi, ktorí majú na USA nejaké napojenie. \"To zahŕňa aj švajčiarskych klientov, ktorých deti v USA študujú,\" povedal šéf Raiffeisen Group.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,3160 USD)
 

Vyberte región